LOADING
Za. 15 juni 2024 – 12:30
Splendor presenteert: De dag van de componist
15/06

Laurens de Boer speelt Sinta Wullur en Albert van Veenendaal

Een muzikale ontmoeting vol verwondering en spektakel

DAG VAN DE COMPONIST
Op zaterdag 15 juni doet Splendor uiteraard weer mee aan het Festival Dag van de Componist, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt. In 16 steden in het hele land is het de hele dag feest met 150 concerten met werk van honderden componisten, uitgevoerd door meer dan 500 musici.

Een muzikale ontmoeting vol verwondering en spektakel. In dit concert speelt pianist Laurens de Boer werken van twee componisten die op geheel eigen wijze de ontmoeting zoeken met Indonesische muziek. Geïnspireerd door de klankwereld van gamelan, de klank van de gongs en andere bronzen slagwerkinstrumenten, de structuren en specifieke toonladders, komen ze tot hun eigen unieke synthese.

Programma:

Sinta Wullur
Aqua Piano
Samudra
RaGaMaLan
Bali in Blue
Takita Nyeledèt

Gesprek Sinta & Albert

Albert van Veenendaal
Pelogical Preparations
Sunrise
And the monkey dances, dances, dances..
In Bali when it rains
Interlocking
Sunset

Composities voor Piano solo van Sinta Wullur **
In de composities voor piano solo van Sinta Wullur hoor je de muzikale reservoirs waaruit ze put. Enerzijds pianowerken van Maurice Ravel en Morton Feldman die ze als pianist heel graag speelt en anderzijds de Javaanse en Balinese gamelan en de Indiase muziek die ze ook graag uitvoert. Laurens de Boer laat de verschillende muzikale werelden horen, geïntegreerd in de op zichzelf staande stukken. Het repetitieve karakter is de gemeenschappelijke noemer. Het klinkt in de verklanking van golven water in Aqua Piano, Samudra en Ragamalan. Het repetitieve is op een andere manier aanwezig in de obstinate stukken die op de gamelan zijn gebaseerd zoals Bali in Blue en Takita Nyeledèt.

Interlocking van Albert van Veenendaal **
In dit project werken pianist Laurens de Boer en componist Albert van Veenendaal nauw samen. Laurens speelt (met) composities die Albert voor hem schreef. In deze stukken worden we meegezogen in een harmonieuze klankwereld, geïnspireerd door verre landen (Indonesië??). We horen muziek die Gamelan zou kunnen zijn (maar dat is het niet), die Jazz zou kunnen zijn (maar dat is het niet). Wat het is, wordt bepaald door de oren en fantasie van de luisteraar. Laurens zal niet alleen ‘geschreven noten’ spelen, hij zal ook improviseren met het gecomponeerde materiaal.

Laurens de Boer (piano)

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9,99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4,99.

Steun Splendor!