LOADING
Wo. 28 juni 2023 – 20:00
Moving Strings presenteert:
28/06

Gathering Fantasies - TRYOUT

De uitzondering als regel met vier nieuwe compositie-choreografieën van Moving Strings

Moving Strings is verheugd je uit te nodigen voor de try-out van hun nieuwe programma ‘Gathering Fantasies ~ een hommage aan anders-zijn’. Na afloop van het programma horen wij graag je feedback in de bar.

Pijnlijke waarheden en een geschiedenis die je niet kunt ontvluchten, naast de vrijheid die dit met zich meebrengt.
Spiralen die de hiërarchie ondermijnen
Een groove die lichamen met elkaar verbindt
De ongecensureerde vrouwlijke stem
Het opnieuw defeniëren, vinden en bevechten van grenzen

Vier nieuwe compositie-choreografieën van Moving Strings maken de uitzondering tot regel en vieren zo het anders-zijn.

Elk werk is een manifestatie van Moving String’s onderzoek naar de verbinding tussen geluid en beweging door het lichaam. Een combinatie van muziek en choreografie reflecteert het continuüm van het geheel tot in de deeltjes. Van experimentele klank beoefening tot ‘catchy tunes’; lyrische liederen en spiraliserende harmonieën; volkse melodieën die uit de hand lopen en herhalende ritmische boodschappen: onze missie is een fluïde manier van zijn te presenteren.
Met luisteren als uitgangspunt ontmoeten we het publiek. Vanuit ons individuele en collectieve anders-zijn kan verbinding ontstaan.

Programma:
Pulse - Alex Welch
A wave will come - Irene Sorozabal
Maelstrom - Manuela Tessi
Stagnant Water, Gathering Fantasies, Round and Round - Maya Felixbrot

Moving Strings zijn:
Alex Welch, Noor Kohne, Maya Felixbrot - viool,
Geerte de Koe - altiool,
Irene Sorozábal - stem / blokfluiten,
Camille Verhaak - klarinet,
Jonathan Nagel - bas,
Aina Fort - saxofoon,
Manuela Tessi - choreographer

Over de stukken
Pulse, door Alex Welch. Dit stuk onderzoekt de manieren waarop een muzikale puls tot stand komt, hoe die in het lichaam wordt opgenomen en hoe die zich in de ruimte beweegt. Een veranderend patroon creëert een gedeeld gevoel bij spelers en publiek. Er is propulsie en verstilling, eb en vloed. Geluid beweegt en beweging klinkt.

A wave will come door Irene Sorozábal bevrijdt de vrouwelijke stem van censuur en laat haar naar buiten breken met een schreeuw, een zucht, een lied en een fluistering. Irene Sorozábal, een vocale solist met een koor van strijkers (zoals in Griekse tragedie), neemt het publiek mee in een wereld van lichamelijkheid van emotionele expressie die de Europese uitvoeringsgeschiedenis uitdaagt.

Maelstrom door choreograaf Manuela Tessi onderzoekt het concept van de spiraal. Met een choreografie van spiralen verkent dit werk het menselijk lichaam in relatie tot muziekinstrumenten. Het is een gelaagd onderzoek dat hiërarchische structuren omverwerpt en een andere manier voorstelt om de wereld te organiseren.

En ten slotte bespiegelt Maya Felixbrodt’s trilogie Stagnant Water, Gathering Fantasies, Round and Round het overkoepelende thema van grenzen. Het legt verbindingen tussen het geografische en psychologische; het individuele en het collectieve; het persoonlijke en het politieke; en het emotionele en het fysieke.
Stagnant Water gaat over beperkte vrijheid; Gathering Fantasies is een naïeve droom over vrede en liefde die zijn opgestaan om te protesteren. Round and Round weigert eenzaamheid te verdragen terwijl worstelt met de gemeenschappelijkheid en andersom.

Over Moving Strings
Stel jezelf voor op een tentoonstelling waar plotseling de schilderijen en sculpturen tot leven komen. De kleuren, vormen en texturen, de visuele structuren worden 4-dimensionaal door geluid en beweging. Ze vertellen verhalen in de dimensies van tijd en ruimte. Dit is waar een Moving Strings creatie op zou kunnen lijken.

Moving Strings is een platform voor onderzoek naar geluid en beweging in een creatieve en educatieve context sinds 2018. We zijn een niet-hiërarchisch creatief en uitvoerend ensemble en spelen op zowel conventionele als onconventionele lokaties. We werken samen met musici, choreografen en kunstenaars. We houden regelmatig onderzoekssessies (Play As We Are en Body and Sound workshops), creatieve laboratoria. We geven les aan zowel academische als niet-academische instituten.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9,99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4,99.

Steun Splendor!