LOADING
Za. 6 mei 2023 – 20:00
Tatiana Rosa presenteert:
06/05

Resonant Realms

Een meeslepende verkenning van multidisciplinaire soundscapes

Voor deze avond presenteert Tatiana Rosa twee multidisciplinaire performances: "TRANSFE/\R" van geluidskunstenaar Cinzia Nistico en "I was old before I was young" van dansgezelschap Teddy Shouldn't Smoke.

TRANSFE/\R - presentation #3
Een filmische muziektheateract geïnspireerd op een naar verluidt ontbrekende scène uit de film "Invasion Of The Body Snatchers" (1956 - regie Don Siegel)

TRANSFE/\R is het resultaat van Cinzia Nistico's jarenlange onderzoek naar 16mm-film, optische geluiden en de mogelijkheid om film als een levend wezen op het podium waar te nemen. In Splendor wordt een lang fragment uit de volledige voorstelling gespeeld.

De originele film "Invasion Of The Body Snatchers" beschrijft de systematische vervanging van de bevolking van een kleine stad door emotieloze buitenaardse duplicaten die uit zaaddozen groeien. De groei van de klonen en de vervanging van de burgers gebeuren terwijl ze slapen. In de originele film wordt het vervangingsproces nooit volledig getoond. TRANSFE/\R is een verbeelding en abstractie van deze "ontbrekende" scène en is bedoeld om de groei van de kloon uit schimmels en de daaropvolgende vervanging van de overeenkomstige mens te ontvouwen.

Deze voorstelling roept een vraag op over hoe we omgaan met levensvormen die anders zijn dan de onze en die onze set van waarden kunnen verstoren. Zijn we klaar om onze persoonlijke emoties te devalueren? En wat betekent het om te leven volgens instincten die gericht zijn op het voortbestaan van de gemeenschap? De emotieloze klonen die in de originele film een bedreiging vormen voor de mensheid, worden hier uiteindelijk ontvouwd als een mogelijke hulpbron. Ze vertegenwoordigen eenvoud en een catharsis die een hernieuwd bestaan op deze planeet belooft.

Het onderzoek en de performance van Cinzia Nistico worden ondersteund door het AFK en het Prins Berhnard Cultuurfonds. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Het Huis Utrecht, Bart Gallery en Filmwerkplaats Rotterdam. Language No Problem I was old before I was young Hoe kunnen we omgaan met de kwetsbaarheid van onze eigen lichaam? Waarom zijn we zo hard voor ons lichaam? Deze voorstelling gaat op zoek naar troost en liefde voor je lijf.

Voor één vrouwenstem/actrice, trompet, optische geluiden, 16 mm filmprojector, stylofoon. Concept/muziek/film/projector/staging/stylofoon: Cinzia Nistico
Stem/actrice: (Stefanie Janssen wordt vervangen door) Flore Muuse
Trompet: Igor Iofe

Teddy Shouldn't Smoke
Choreograaf en danser Marijke de Vos weet als geen ander dat je maar één lichaam hebt, en daar moet je zuinig op zijn. Daarom maakt ze met haar collectief Teddy Shouldn't Smoke het drieluik Body of Goodbyes, dat over dit thema gaat.

Je ziet hier deel 1: I was old before I was young
Hierin stellen De Vos en muzikant Laura Nygren (Show Pony) de vraag: waarom zijn we niet wat liever voor ons lijf? We worden allemaal ouder, en zeker voor dansers en andere mensen die met hun lichaam werken, is dat soms een lastig besef. Dansers, maar ook topsporters en andere artiesten kunnen meestal, Keith Richards daargelaten, niet hun hele leven op hetzelfde niveau hun werk blijven doen, omdat vroeg of laat het lichaam protesteert. Maar datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld stratenmakers of bouwvakkers. En zelfs de meest saaie kantoorbaan of de leukste hobby is vaak niet tot je 90e vol te houden.

I was old before I was young koppelt dit thema aan de hedendaagse prestatiecultuur: we willen altijd maar meer en beter, maar is het niet beter om wat zorgzamer en tederder met onszelf om te gaan? Het Rotterdamse collectief Teddy Shouldn't Smoke maakt al jaren vernieuwende, interdisciplinaire voorstellingen over actuele thema's zoals angst, burnout en seksualiteit. Ook in deze voorstelling word je door de combinatie van dans en live-muziek volledig ondergedompeld in een andere wereld: die van het lichaam, en hoe je daarmee omgaat. I was old before I was young neemt je mee op een reis die van een moeilijke houding met je lichaam, vol conflict, uiteindelijk naar acceptatie en zorgzaamheid voert. Een warm bad met een harde boodschap: wees lief voor jezelf, voordat het te laat is.

door: Teddy Shouldn't Smoke

https://vimeo.com/teddyshouldntsmoke/teaserchapter1

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9,99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4,99.

Steun Splendor!