LOADING
Za. 6 mei 2023 – 17:30
Claron McFadden
presenteert LEDENCONCERT:
06/05

Claron & Friends

Een hommage aan de drie dames van Ferrara

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Claron McFadden nodigt drie getalenteerde jonge vrouwen uit om mee terug de tijd in te gaan, naar het Hof van Alfonso di Ferrara. 'Samen' met Luzzasco Luzzaschi ( 1545-1610) doen ze een hommage aan een bijzondere groep vrouwen, de Concerto delle Donne.

Luzzasco Luzzaschi was componist en organist aan het hof van de familie Este in Ferrara. Zijn vocale muziek is zeer opmerkelijk en is overwegend geschreven voor combinaties van één tot drie sopranen met een instrumentale basstem. Hij was een van de eerste componisten die gedetailleerde vocale ornamenten uitschreef. De grote Carlo Gesualdo werd sterk door hem beïnvloed tijdens zijn verblijf aan het hof van Ferrara.

Het Concerto delle Donne was een groep beroepszangeressen aan het hof van Ferrara in de late renaissance, die beroemd waren vanwege hun technische en artistieke virtuositeit. Het ensemble werd in 1580 opgericht door Alfonso II, Hertog van Ferrara en bleef optreden tot het hof in 1597 ontbonden werd. Het ensemble was oorspronkelijk een amateurgroep van hooggeplaatste hovelingen die voor elkaar optraden in het kader van de ‘Musica Secreta’ van de hertog. Dit was een serie kamermuziekconcerten voor een uitgelezen publiek.

Het ensemble ontwikkelde zich tot een groep beroepsmusici die geheel uit vrouwen bestond, wiens karakteristieke, rijk versierde zangstijl aanzien bracht aan Ferrara en die componisten uit die tijd, zoals Luzzaschi, Gesualdo, de Wert en Monteverdi, inspireerde. De vrouwen traden zes uur per dag op en zongen hun eigen bloemrijke repertoire uit het hoofd of lazen partituren en namen deel in ‘balletti’ als zangeressen en danseressen. Zij ontvingen een salaris en andere bonussen, zoals een bruidschat en een appartement in het paleis van de hertog.

De grootste vernieuwing van het Concerto delle Donne was de toevoeging van versieringen in de hoge stemmen, de zogenaamde ‘diminuties’ (melodieuze verdeling van lange noten), voor één zangstem met instrumentale begeleiding tot twee of drie stemmen die tegelijk verschillende diminuties zongen. Diminuties werden traditioneel geïmproviseerd tijdens het optreden. Om echter hun stemmen beter samen te laten klinken, bewerkten zij en repeteerden zij de muziek van tevoren, waardoor deze improvisaties zich ontwikkelden tot hoog ontwikkelde muzikale vormen. Het kan zijn dat de zangeressen in hun solo repertoire nog de meer traditionele praktijk gebruikten van geïmproviseerde versieringen.

Luzzasco Luzzaschi (1545-1610)
Book of Madrigals for One, Two and Three Sopranos (1601), dedicated to the Concerto delle Donne

Claron McFadden - sopraan
Gaia Szames - sopraan
Liga Zirina - sopraan
Isabel Negrin Lopez - virginaal

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan kun je hieronder gewoon een kaartje kopen en ben je natuurlijk ook meer dan welkom!

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9,99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4,99.

Steun Splendor!