LOADING
Wo. 28 september 2022 – 20:00
Marije Nie
presenteert LEDENCONCERT:
28/09

The Parliament of Practices

Wat zeg je eigenlijk als je zingt? Onderzoek mee naar de verborgen kennis in de kunsten

Niet met haar handen, maar met haar voeten maakt tapdanseres en Splendormuzikant Marije Nie muziek, ritmes en performance kunst. Als dansende percussioniste werkte ze veelvuldig samen met artiesten uit film, theater, community art, interventies en workshops. Maar ook buiten het podium is Marije actief: zo is ze mede-oprichter van het artistieke research lab Radio Kootwijk Live; creëerde ze de prijswinnende documentaire One Million Steps samen met regisseur Eva Stotz; is ze een long-term artist in residence bij het Nordisk Teater Laboratorium in Denemarken waar ze naast performer ook curator is van projecten, festivals en community projecten; en is ze mede-oprichter van Cross-Pollination: een internationaal netwerk van interdisciplinaire artiesten en researchers dat zich richt op het onderliggende dialoog tussen theater, artistiek onderzoek en performance praktijk. Een onderdeel van Cross-Pollination is The Parliament of Practices: zowel een internationaal artiestenplatform (sinds 2020), als de titel van het eerste artikel dat op Marije's naam werd gepubliceerd. Tijdens haar ledenconcert neemt Marije ons mee in haar onderzoek over dat wat er tussen de woorden, kunsten en performances wordt gecommuniceerd.

The Parliament of Practices
Wat zeg je eigenlijk als je zingt? Een groot deel van onze communicatie bestaat niet uit woorden. De kunsten maken daar juist werk. In de Parliament of Practices nodig ik jullie uit om mee te onderzoeken. Het Parliament of Practices is een dialoog van en met ‘artistic practices’ .

Deze avond bestaat uit twee delen. Na een korte warming up bied ik eerst een aantal eenvoudige stem- en bewegingsoefeningen aan. In het tweede deel duiken we in de dialoog vormen die ontwikkeld zijn in het Parliament. Het Parliament of Practices bestaat sinds 2020. Het geeft kunstenaars uit verschillende disciplines een ruimte om met ‘peers’ hun werk en praktijk te onderzoeken, kennis delen, uitwisselen en reflecteren.

Het is ook een lopend onderzoek naar het begrip ‘practice’. Welke kennis zit verborgen in de artistieke praktijk? Hoe spreek je met en vanuit die kennis? Hoe verbindt dat met werkpraktijken van buiten de kunst en met bredere persoonlijke en maatschappelijke thema’s? Wat blijft er over van een tapdanser als de knieën het niet meer doen? Deze vraag werd de afgelopen jaren opeens heel actueel voor mij. Terwijl corona door het land raasde en alles stil legde begon bij mij een ongrijpbare blessure op te spelen. Het reisde heen en weer van de rechter naar de linker knie, migreerde soms naar andere delen van het lichaam, leek af en toe weg te zijn en sloeg dan zonder pardon weer toe...

Op twee avonden deze herfst wil ik mijn antwoorden op deze vraag met jullie delen in de vorm van een ‘Parliament of Practices’ op 28 september, en een presentatie van materiaal uit mijn nieuwe solo voorstelling die op 17 oktober zal plaatsvinden. Ik hoop jullie daar te zien!

Marije Nie - facilitation

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan kun je hieronder gewoon een kaartje kopen en ben je natuurlijk ook meer dan welkom!

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?

Kom ook!