LOADING
Za. 22 oktober 2022 – 20:00
Emily Beynon
presenteert:
22/10

Project Paloma - deel II

Fluit & piano meesterwerken uit de Tweede Wereldoorlog

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Splendormuzikant en topfluitiste Emily Beynon is niet alleen eerste fluitiste in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar ook een bevlogen soliste en kamermusicus, gepassioneerd docent én mede-oprichter van de Nederlandse Fluit Academie. In haar serie Project Paloma presenteert ze uiteenlopende meesterwerken uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarin de fluit centraal staat, en onderzoekt ze waaróm dat instrument juist in die tijd zoveel aandacht kreeg. Vandaag deel 2!

Al millennia gebruiken componisten de fluit als muzikaal symbool van zuiverheid, onschuld, rust en vrede. Dus misschien is het geen toeval dat in de afschuwelijke jaren van de Tweede Wereldoorlog zóveel fluit/piano meesterwerken werd geschreven. Waren de componisten bewust of onbewust misschien op zoek naar een muzikale vrede? Verspreid over de komende vijf jaar zal Emily vijf concerten met WWII fluit/piano meesterwerken presenteren, in samenwerking met de Britse pianist Andrew West en verschillende gastsprekers. Om de Tweede Wereldoorlog te herdenken, om de gruwelijkheid, de verschrikkingen en wreedheden niet te vergeten – en om geld in te zamelen voor Musicians without Borders.

Project Paloma, Deel 2: Rusland - Prokofiev en Weinberg

Gastspreker voor deze editie is Nina Targan Mouravi, Georgische van geboorte, beeldend kunstenaar en poëzievertaler, gespecialiseerd in tweetalige voordracht uit Russische en Georgische poëzie. Ze publiceerde meerdere bloemlezingen, van o.a. Osip Mandelstam en Vera Pavlova. Binnenkort verschijnen haar vertalingen uit Michaïl Lermontov. Nina draagt vanavond gedichten voor van o.a. Anna Achmatova Gorenko.

Andrew West en Emily Beynon hebben een samenwerkingsverband dat meer dan twintig jaar omvat en in heel Europa optreedt op locaties zoals Wigmore Hall, het Amsterdam Concertgebouw en het Edinburgh International Festival. Andrew is sinds 2005 artistiek directeur van het internationale kamermuziekfestival van Neurenberg. Het festival heeft een breed scala aan Britse muziek gepromoot, van Purcell tot Adès, en heeft verschillende opera's van Benjamin Britten geproduceerd. Andrew staat vooral bekend om zijn werk met zangers. Zijn duopartners zijn Benjamin Appl, Susan Gritton, Robert Murray, Christopher Purves, Hilary Summers en Roderick Williams. Hij verschijnt regelmatig met de tenor Mark Padmore. Hun concerten bevatten recitals in heel Europa, evenals Lincoln Center, New York en de Library of Congress in Washington DC. Hij is voorzitter en artistiek directeur van de Kirckman Concert Society, die al meer dan 50 jaar uitzonderlijke jonge muzikanten promoot door ze debuutrecitals in Londen aan te bieden. Van januari tot juni 2019 is er een serie van zeven Kirckman-recitals op St John's Smith Square. Opnamen zijn onder andere Lieder van Strauss, Marx en Bruno Walter met Emma Bell voor Linn; Schubert's Die schöne Müllerin met Robert Murray, voor Stone Records; en meest recent een drievoudige CD van Parry's English Lyrics, met Sarah Fox, James Gilchrist, Susan Gritton en Roderick Williams. Andrew heeft een MA van Clare College, Cambridge, waar hij Engels heeft gestudeerde voordat hij zijn energie op piano gericht heeft bij Christopher Elton en John Streets aan de Royal Academy of Music. Hij is professor kamermuziek en begeleiding aan zowel de Royal Academy of Music als de Guildhall School of Music and Drama.

Emily Beynon - fluit
Andrew West - piano
Nina Targan Mouravi - spreker

Muziek van Sergei Prokofiev en Mieczysław Weinberg

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!