LOADING
Za. 30 november 2019 – 20:15
presenteert, WMS
30/11

Evelina Vorontsova - Chopin

Charme, intense romantiek en elegante virtuositeit

Programma:
Impromptu nr. 1 in As, Op. 29 (1837)
Impromptu nr. 2 in Fis, Op. 36 (1839)
Impromptu nr. 3 in Ges, Op. 51 (1842)
Impromptu nr. 4 in cis, 'Fantasie-impromptu', Op. 66, posth. (1834)
Tarantella, Op. 43 (1841)
Andante spianato & Grande polonaise brillante, Op. 22 (1835)
- Pauze -
Sonate nr. 3 in b, Op. 58 (1844)

De fanatieke pianoliefhebbers en romantisch aangelegde zielen zetten het steevast in hun agenda: Evelina Vorontsova’s halfjaarlijkse pianorecital. Dit keer zal zij Chopins’ minder gespeelde werken combineren met zijn Derde sonate.

Robert Schumann stelde dat als Fryderyk Chopin alles anoniem had gepubliceerd, iedereen hem toch wel herkend had. De klassieke kenmerken van Chopin, de elegante, versierde melodielijnen die doen denken aan de aria’s uit bel canto operatijdperk, zijn geslepen, parelende pianistiek en gewaagde chromatische modulaties blijven charmant door de eeuwen heen.

In de eerste helft van het programma staat een vluchtige, lichtvoetige Chopin centraal. De stukken in dit deel zijn tegenwoordig vooral bekend als toegiften en dat de vier impromptu’s aaneensluitend te horen zijn, is daarom uniek. De tarantella, een snelle dans, de lichtvoetigheid in concreto en op technisch vlak lijkend op de impromptu’s, is eveneens zeldzaam om in een recital te horen. Nog zo’n onderbelicht stuk is de locus classicus voor Chopins’ vroege, brillante stijl, de Andante spianato & Grande polonaise brillante, waarin alle eerdergenoemde kenmerken op een grote schaal expliciet aanwezig zijn. Het stuk is een favoriet van Evelina, maar was dat ook van Chopin zelf: hij programmeerde het regelmatig als opening van een recital.

In de tweede helft is de gravitas van de Derde pianosonate het zwaartepunt. De sonate heeft een monumentale positie in de pianoliteratuur, zowel op technisch als muzikaal vlak. De grote schaal en de rijkdom aan melodisch materiaal zijn een toonbeeld van Chopins’ gecondenseerde muzikale denken en vereisen dat de pianist elk element naar voren moet brengen in het licht van het geheel. Doordat Evelina Vorontsova een specialiste is op het gebied van (Late) Romantiek, weet zij als geen ander dit te balanceren om zo intense interpretaties neer te zetten.

Evelina Vorontsova, sinds 1992 Amsterdamse na het behalen van een reeks overwinningen op internationale concoursen, speelde voor het eerst haar interpretatie van de Andante spianato & Grande polonaise brillante op het festival van Yehudi Menuhin. Sinds die tijd zijn haar Chopin-interpretaties verder verfijnd: de vierde ballade op haar debuutalbum werd door critici omschreven als een “virtuoze juweel” en haar pianospel als een 'flonkerende juwelenketting'.

Deze concertavond in Splendor wordt gepresenteerd door WMS Musica.