LOADING
Do. 11 april 2024 – 20:00
Mike Fentross
presenteert LEDENCONCERT:
11/04

Monteverdi's verjaardag

Muziek van de grote meester en zijn tijdgenoten

Kom mee naar het Venetië van Monteverdi, kapelmeester van de San Marco van 1613 tot 1643.

Op het graf van Claudio Monteverdi in Venetië wordt tot op de dag van vandaag nog bloemen neergelegd. Ruim 400 jaar geleden werd 'Il Divino Claudio' geboren in Cremona en vandaag vieren we dat. De muziek in dit programma met twee vocale topsolisten is afkomstig uit de tijd rond de eeuwwisseling van de 16e naar de 17e eeuw, de overgang van de Renaissance naar de Barok, een muzikaal interessante en ook roerige tijd!

Monteverdi wordt beschouwd als de grootste meester van deze periode. Aan de hoven van de grote stadstaten (zoals Ferrara, Florence, Mantua, Venetië) en de pauselijke residentie te Rome zijn vele musici werkzaam. Met name de zangers waren de trots van de hoven en traden op bij speciale gelegenheden voor hoog bezoek. Belangrijk punt van discussie betreft de vocale muziek. Men vindt dat de tekst overheerst wordt door de muziek, en zoekt naar een vorm waarbij de affecten in de tekst beter tot z'n recht komen. Dit leidt tot de publicatie van enorm veel uitgaves met composities voor zanger(s) en basso continuo en uiteindelijk ook tot de geboorte van de opera.

Een van de geroerde aanwezigen bij de eerste opvoering van Monteverdi's opera Arianna schreef: "Er werd geacteerd door zowel heren als dames die in de zangkunst zeer bedreven waren. Meer dan bewonderenswaardig in elk opzicht echter slaagde Arianna, in het lamento dat zij zong. Dat werd met zoveel gevoel en op zo'n meeslepende wijze gebracht, dat er geen luisteraar was die niet was aangedaan; noch was er één dame die niet enkele tranen vergoot bij haar klaagzang".

Compositie's van Claudio Monteverdi, Giulio Caccini, Giovanni Girolamo Kapsberger, Benedetto Ferrari en Domenico Obizzi.

Channa Malkin, sopraan
Emilio Aguilar, tenor
Mike Fentross, theorbe

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan ben je natuurlijk meer dan welkom! Hieronder kan je een kaartje kopen.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!