LOADING
Zo. 10 maart 2024 – 15:30
10/03

Moment voor de Springband

40 jaar Sociaal Fonds Jazz- & Improviserende Musici

Op deze zondagmiddag vindt een speciaal concert plaats met vier duo’s en een optreden van All Ellington. Het is een herdenkingsconcert en een viering van levende muziek. Met het concert wordt stilgestaan bij de omgekomen leden van de Springband. Maar ook wordt het 40-jarig bestaan van het fonds gevierd. Achttien jazzmusici treden op, waaronder Ab Baars en Martin van Duynhoven, die indertijd beiden speelden in de Springband.

Springband, noodlottig ongeval
Ruim 40 jaar geleden vond een noodlottig verkeersongeval plaats met de Springband van Willem van Manen. De band speelde november 1983 in Baarle-Nassau. Na afloop van het concert gaat een busje met Springband-leden terug, richting Amsterdam. Het voertuig raakt door de storm van de weg en komt tegen een boom tot stilstand. Trompettist Jeff Reynolds en trombonist Joep Maessen zijn op slag dood. Tenorsaxofonist Maarten van Norden, trompettist Louis Lanzing en bassist Harry Miller raken zwaargewond. Van Norden en Lanzing herstellen na een lange revalidatie, maar Miller bezwijkt op 16 december 1983 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Van Manen is zwaar aangeslagen en besluit zijn Springband op te heffen.
Het Sociaal Fonds Jazz- en Improviserende Musici werd in maart 1984 opgericht om musici van de Springband die door het ongeval in financiële nood kwamen te ondersteunen.

Doel van het fonds
Het Sociaal Fonds Jazz- en Improviserende Musici bestaat nog steeds, in de loop der tijd veranderde de doelstelling. Iedereen die werkzaam is als jazz- of improviserend musicus kan in geval van nood een beroep doen op het Fonds. Het gaat daarbij nadrukkelijk om gevallen die niet gedekt zijn door verzekeringen en dergelijke.
Het Fonds heeft geen nauw omschreven regels en criteria, maar bekijkt van geval tot geval wat de situatie is en neemt dan een beslissing over welke hulp geboden kan worden. Meestal betreft het een renteloze lening, waarbij soms een deel kan worden kwijtgescholden.

Fonds onder de aandacht
Vanmiddag organiseert het bestuur van de stichting (Anne Koperdraat, Marcel Kranendonk, Corrie van Binsbergen) een herdenkingsconcert voor de drie in 1984 omgekomen musici van de Springband. Het concert is tevens bedoeld om een nieuwe boost aan het fonds te geven. Weinig musici weten van het bestaan; er lopen al jaren geen leningen meer.

Concert
Korte duo-optredens:
Albert van Veenendaal & Zofia Sofinka Imiela (twee vleugels)
Ab Baars & Martin van Duynhoven (tenorsax/drums)
Felicity Provan & Ada Rave (cornet/tenorsax)
Nora Mulder & Mary Oliver (piano/viool)

En na de pauze:
All Ellington:
Jodi Gilbert - zang
Michael Moore - altsax, klarinet
Ab Baars - tenorsax, klarinet
Peter van Bergen - baritonsax, klarinet
Eric Boeren - cornet
Jimmy Sernesky - trompet
Joost Buis, Gregor Sperzel & Maarten Combrink - trombone
Oscar Jan Hoogland - piano
Mauro Cottone - bas
Giacomo Camiletti - drums

Tickets €7,50, €10, €15, €25, €50 of €75:
De opbrengst van dit concert is bedoeld voor de optredende musici en wat overblijft komt ten goede aan het Fonds en daarmee aan musici die er in de (al dan niet nabije) toekomst een beroep op doen.

Mocht je niet willen komen maar het SFJIM wel een warm hart toedragen maak dan wat over naar NL90 TRIO 0198 3521 66, t.n.v. Stichting Sociaal Fonds Jazz en Improviserende Musici.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!