LOADING
Zo. 3 december 2023 – 20:00
Wilbert Bulsink
presenteert LEDENCONCERT:
03/12

Avontuurlijk componeren: Smashing Mirrors

Lezing over gloednieuwe muziek

Hoe ontstaat een compositie? Waar kun je beginnen? Wat zijn de paden, routes en strategieën die een componist volgt? Hoe staat een compositie in de wereld? Wilbert Bulsink legt aan de hand van muziekvoorbeelden, schetsen en werk van andere musici uit, hoe een compositie tot stand kan komen, en in hoeverre dit soort vragen beantwoord kunnen of moeten worden. Natuurlijk klinkt er live-muziek en is er ruimte om in te gaan op vragen van het publiek.

Deze lezing gaat onder meer over het ontstaansproces van Smashing Mirrors, een compositie die Wilbert maakte in opdracht van ASKO|Schönberg voor de Zaterdagmatinee en die in januari 2023 in première ging. Smashing Mirrors werd aanbevolen om wereldwijd te worden uitgezonden door het 69th International Rostrum of Composers, een forum met afgevaardigden van meer dan 40 nationale radiozenders van over de hele wereld. Wilbert legt uit waar de ideeën uit zijn compositie vandaan komen. Hij vertelt over hoe lijnen die soms jaren omspannen, samenkomen binnen een compositie, om zich daarna weer te vertakken tot andere werken.

Waar tijdens de vorige lezing over het harpconcert Spelingen materiaalbeperking ter sprake kwam, is in het geval van Smashing Mirrors de onbeperktheid van materiaal een belangrijk onderwerp. In Smashing Mirrors komen ideeën samen uit allerlei hoeken en tijden. De titel komt van Jimi Hendrix, Ligeti, Bach, Norgard steken her en der de kop op, en Charles Ives en ideeën uit vrije improvisatie zijn nooit ver weg.

Wilbert Bulsink - pianospel en presentatie

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan ben je natuurlijk meer dan welkom! Hieronder kan je een kaartje kopen.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!