LOADING
Zo. 12 november 2023 – 15:00
Anne La Berge
presenteert:
12/11

Touching the Field of Stars

Benefietconcert door Ab Baars en Hélène Seiyu Codjo, met shakuhachi in de hoofdrol

Een benefietconcert voor het Yidzhin Norbu Kangyur project 2023: het herdrukken van een kostbare collectie teksten om alle gesproken woorden van de historische Boeddha breder beschikbaar te maken voor dagelijkse studie door monniken, nonnen, lama’s en toegewijde leken. De gerenommeerde musici Ab Baars en Hélène Seiyu Codjo spelen voor deze speciale gelegenheid voor het eerst samen en brengen een aantal traditionele stukken ten gehore voor twee shakuhachi’s, de traditionele Japanse bamboe fluit. Daarnaast spelen ze ieder ook solo-composities en improvisaties op shakuhachi, klarinet of tenorsaxofoon, waaronder ‘How else will they touch the field of stars’ (Baars) en ‘Tamuke’ (Offering). Halverwege de avond is er ook een korte presentatie over het Kangyur project

De entree voor het concert is ter keuze aan de bezoeker: €7, €25, €108, €540. Per bezoeker is een bedrag van € 6,- bestemd voor de onkosten van Splendor, al het overige is bestemd voor het Kangyurproject. Volgens Boeddhistische traditie brengt elke bijdrage aan het verspreiden van de woorden van de Boeddha grote zegeningen met zich mee voor zowel de bijdrager als zijn naaste omgeving. Ook worden de namen van allen die bijdroegen gereciteerd in Bodh Gaya, India, op de plek waar de historische Boeddha de Verlichting bereikte.

Als je niet naar het concert kunt komen maar toch wilt doneren dan kan dat via deze link. Hartelijk dank vast!

Ab Baars, Hélène Seiyu Codjo - shakuhachi

Over de shakuhachi: De shakuhachi is een Japanse bamboefluit die traditioneel door Zen monniken of Komuso werd bespeeld en was voor hen een vorm van meditatie (suizen). Dit concert vormt een unieke gelegenheid voor de luisteraar om kennis te maken met de lange en diepe geschiedenis van de shakuhachi die zo sterk gevormd is door het Zen Boeddhisme.

Ab Baars improvisator, componist en bandleider speelt tenorsaxofoon, klarinet en sinds 2005 de shakuhachi, een Japanse bamboefluit. Hij studeert momenteel het traditionele shakuhachi repertoire, Honkyoku, bij Hélène Seiyu Codjo. In recensies is Baars' muziek getypeerd als vrolijk eigenzinnig, maar zeker ook aansprekend en even kleurrijk als verbazingwekkend. Het belichaamt het beste wat typisch Nederlandse geïmproviseerde muziek te bieden heeft. Hoewel hij zelden gebruik maakt van herkenbare liedvormen of doorgaande swingritmes, blijft de muziek aanstekelijk, omdat het tot de essentie is uitgekleed en helder wordt gepresenteerd. Misha Mengelberg nestor van de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek merkte op: “Ab Baars speelt geen jazz ‘or any other style’ maar 'Ab-muziek”. Meer info bij Stichting Wig.

Hélène Seiyu Codjo is een shakuhachi grootmeester (Dai shihan). Haar Japanse artiesten naam Seiyu 聖 優 (Holy Kindness) heeft zij ontvangen van haar meester Fukuda Teruhisa, Japanse grootmeester en oprichter van de Hijirikai school. Hélène speelt ook eigentijdse muziek, improvisaties en eigen composities. Haar doel is de shakuhachi meer bekend te maken en de mensen mee te nemen in de betoverende klank van deze fluit en de meditatieve kracht ervan. Ze heeft twee solo CD’s gemaakt: "African Memories" en "Reflection" met eigen composties en traditionele shakuhachi honkyoku. In Duo Satsuzen, shakuhachi en dwarsfluit, verkent ze de klankkleuren van de dwarsfluit met die van shakuhachi. Sinds 2013 geeft Hélène shakuhachi lessen en concerten in Nederland en Europa. Zij wordt regelmatig uitgenodigd om op te treden tijdens internationale festivals. Voor meer info, klik hier.

De opbrengsten van dit benefietconcert gaan naar het Yidzhin Norbu Kangyur project 2023. Initiatiefnemer Tarthang Tulku, een lama uit de Tibetaans Boeddhistische Nyingmaschool, vraagt de steun van zijn internationale centra voor het herdrukken van duizend collecties van de Yidzhin Norbu Kangyur, een kostbare collectie teksten die alle gesproken woorden van de historische Boeddha bevat. Tartang Tulku’s doel is om deze kostbare bronnen breder beschikbaar te maken voor daadwerkelijke dagelijkse studie door individuele monniken, nonnen, lama’s en ook toegewijde leken. De Kangyur is van cruciaal belang voor het behoud en de bloei van de Dharma in de wereld. Meer info en doneren: https://www.nyingma.nl/kangyur-project/.

Duur van het programma: ongeveer 90 minuten, inclusief korte pauze.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!