LOADING
Zo. 8 oktober 2023 – 20:00
Jan Willem Baljet
presenteert:
08/10

For Tigray (LIVE & STREAM)

Benefietconcert voor de onderwijssector in het door oorlog geteisterde Tigray (Noord-Ethiopië)

Een gruwelijke oorlog die Tigray heeft gedecimeerd, zou tot een einde zijn gekomen met de 'Cessation of Hostilities Agreement', ondertekend in november 2022. Maar Tigray en de Tigrayers lijden nog steeds verschrikkelijk. Tigray blijft omsingeld en grotendeels belegerd. Het geweld tegen de Tigrayers gaat door. Bijna 30% van het grondgebied van Tigray waarnaar meer dan een miljoen ontheemde Tigrayers zouden moeten terugkeren, blijft bezet door vijandelijke troepen. De Tigrayers blijven alleen achter met de verwoestingen van de oorlog. met vrijwel geen steun voor eerherstel én herstel. De uitdagingen waarmee Tigray en Tigrayers worden geconfronteerd zijn gigantisch en lijken onoverkomelijk. De inwoners van Tigray worden heen en weer geslingerd tussen hoop en hopeloosheid. Ondanks de enorme uitdagingen proberen ze wanhopig hun normale activiteiten te hervatten met alles wat ze maar kunnen vinden in de as die de oorlog heeft achtergelaten.

Laten we naar de onderwijssector kijken en de pogingen om deze weer op gang te brengen. Het onderwijs in Tigray stopte toen de COVID-19-pandemie uitbrak en bleef gestopt tijdens de oorlog tegen Tigray, waardoor Tigrayse studenten en kinderen meer dan drie jaar niet naar school gingen. Uit een onderzoek uit 2021 naar de onderwijssector in het deel van Tigray dat onder controle van Tigray staat, bleek dat 88,3% van de klaslokalen ernstig beschadigd is. Dat geldt ook voor 63% van de boeken. In het deel van Tigray dat onder vijandelijke controle staat, zijn de cijfers zeker veel hoger. Maar het meest schokkend is de impact op Tigray-schoolkinderen. Uit een onderzoek uit 2023 hiernaar bleek dat 70% van de kinderen dacht dat ze zouden omkomen van de honger, 72% ervaring had met schieten op zeer korte afstand, 62% verwachtte dat ze zouden worden gedood, 44% een lijk zagen en 29% zag hoe iemand werd gedood. 80% van de leraren had last van PTSS. Deze onderzoeken tonen de verwoesting van de onderwijssector aan, maar er zijn nog meer problemen die deze onderzoeken niet behandelen. Veel van de scholen bieden onderdak aan meer dan een miljoen ontheemden, veel leraren zijn Tigray ontvlucht en veel studenten hebben hun interesse in onderwijs verloren. Veel studenten die naar de universiteit hadden moeten gaan, moeten hun voortgezet onderwijs nog afronden en examens doen, en veel nieuwe studenten moeten zich inschrijven om de schade in te halen.

De uitdagingen waar de onderwijssector voor staat zijn enorm. Toch hebben veel scholen officieel de lessen hervat, onder de bomen, op open velden, naast hun verwoeste scholen. De grootste uitdaging is nu het overwinnen van de hopeloosheid en het opnieuw aanwakkeren van de hoop bij Tigrayse studenten en -kinderen. Als vervolg op Alarmbel voor Tigray, het vorige evenement om aandacht te vragen voor de verschrikkelijke situatie in Tigray, organiseert Jan Willem Baljet in Splendor een solidariteits- en fondsenwerving evenement om scholen en studenten in Tigray te ondersteunen. Een avond met muziek, dans en enkele toespraken en getuigenissen. Splendor muzikanten en muzikanten uit Tigray en uit de regio spelen deze avond.

Muziek door:
Splendormusici (onder meer Shishani, Peter Prommel, Hessel Moeselaar, Tatiana Rosa, Mattijs van de Woerd, Oene van Geel, Nora Fischer en Jan Willem Baljet)
en speciale gasten:
Semere Welday - krar (5-snarige lier), zang
Yacob Yemane - fluit
Semir Abraham - krar (5-snarige lier)

Dans door:
Tegaru Youth Holland

Presentatie:
Jan Willem Baljet & Gebrekirstos G. Gebremeskel

De donaties die tijdens deze avond en online worden ingezameld, zullen worden gebruikt om verwoeste scholen te herbouwen en studenten en schoolkinderen te helpen.

Reserveer uw plaats voor het evenement voor € 10,-. Alle muzikanten spelen gratis om het goede doel te steunen, net als de dansers en andere deelnemers. Tijdens het evenement zal er een box (en QR-code) aanwezig zijn voor donaties. Doneren kan ook via deze link.
Zoals het vorige evenement wordt ook dit evenement live gestreamd en we verzoeken kijkers vriendelijk om online te doneren. Volg het concert live, het verschijnt hieronder:

Hierbij een korte impressie van ons eerste Tigray-evenement in Splendor, 10 februari 2023:

Lees en bekijk hier meer over het eerste Tigray event afgelopen februari.

Gebrekirstos G. Gebremeskel is een in Nederland gevestigde onderzoeker (promoverend aan de Radboud Universteit Nijmegen) op het gebied van Information Retrieval/Recommender Systems. Hij is oprichter en hoofd van mermru.com en sinds het begin van de oorlog in Tigray ook van tghat.com. Hij publiceert daarnaast op andere kanalen en verschijnt regelmatig op media zoals Al Jazeera en de BBC over Tigray en de Hoorn van Afrika.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!