LOADING
Za. 26 september 2020 – 20:30
Heleen Hulst & Gerard Bouwhuis presenteren:
26/09

Vergezichten

door NAP-trio

Weidse vergezichten, donder en bliksem, de lente en vogelgeluiden scoren al eeuwen hoog bij componisten, maar ook het reizen naar verre streken en het horen van onbekende muziek roept bij hen een verlangen op om nieuwe werelden te vertalen in muziek. Vernieuwing is iets dat alle goede componisten nastreven: iedere tijd is anders en de muziek is daar op een of andere manier een afspiegeling van.

Het programma van vandaag is een reis in zichzelf. De muziek die klinkt omvat een periode van meer dan een eeuw en laat de vele gezichten van de hedendaagse muziek zien. Het visitekaartje van de Franse componist Messiaen vermeldt onder beroep: ‘ornitholoog’. Op menig foto ziet men hem geportretteerd in de buitenlucht met een notitieboekje. Vogels hebben zijn hele leven beheerst en spelen in bijna al zijn werken een essentiële rol, in zijn Catalogue des Oiseaux portretteert hij ze. Hij beschrijft ze in hun natuurlijke omgeving in de sfeer op een bepaald uur van de dag en componeert de leefomgeving van de vogel erbij, inclusief de antwoorden van andere vogels.

De Canadese componist Claude Vivier zocht zijn inspiratie in de muziek van Azië en het Midden-Oosten. Titels van zijn werken hebben vaak een verwijzing naar een imaginaire taal of naar een (verre) stad of gebied. Zijn muziek doet denken aan muziek uit die streken en heeft een sterk ritualistische karakter.

Hoe verder weg het eiland ligt en hoe moeilijker de reis ernaar toe hoe enthousiaster de Nederlandse componist Reza Namavar wordt om het te bezoeken. Alles wat met eilanden te maken heeft -of het nu een bepaalde bloem- een bepaalde sfeer- of een unieke vulkaan is inspireert en fascineert deze Amsterdammer.

De muziek uit zijn geboortestreek was van grote invloed op Ravel bij het componeren van zijn pianotrio. Zij is doordrenkt van de ritmes en de melodieën van de Baskische volksdansen.

Olivier Messiaen - l'Alouette Lulu uit Catalogue des Oiseaux
Claude Vivier- piece pour violoncelle et piano
Reza Namavar - In de Magmakamer
Maurice Ravel - pianotrio

Nieuw Amsterdams Peil:
Heleen Hulst - viool
Mick Stirling - cello
Gerard Bouwhuis - piano